蔡晓通

时间:2023-10-12    点击数:

一、个人基本情况

蔡晓通,男,广东湛江人,复旦大学在站博士后、澳门科技大学博士,主要负责讲授课程ACCA Advanced Performance Management (APM))、财务管理(CPA)与财务管理课程,研究方向主要聚焦于企业数字化与绿色化发展。目前已在《Resources Policy》、《Renewable Energy》、《International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research》、《Energy Reports》、《Engineering, Construction and Architectural Management》等国际重要期刊上公开发表文章16篇,合计影响因子超50,其中,以第一作者或者通讯作者在中科院SSCI/SCI一区Top发表4篇、ABS3星期刊发表一篇,并担任多个期刊匿名评审,比如《Journal of Innovation & Knowledge》、《Resources Policy》、《Economic Research-Ekonomska Istrazivanja》、《金融经济学研究》等;另外,现负责主持广东省社科规划课题1项、广州市社科规划课题1项与清远市社科课题1项。

二、教育背景与工作经验

2022.10-至今  复旦大学管理学院管理科学与工程专业  博士后

2022.05-至今  广东金融学院会计学院财务管理系  讲师

2018.09-2022.02  澳门科技大学商学院管理学(会计学专业)  博士

三、研究领域

企业数字化、绿色化发展

四、主持课题

[1]广东省哲学社会科学规划2023年度学科共建项目“商业智能与实体经济融合发展作用机理研究”(立项编号:GD23XGL038),在研,主持。

[2]广州市哲学社会科学发展“十四五”规划2023年度共建项目“广州推动数字技术与实体经济深度融合的影响及作用机理研究”(立项编号:2023GZGJ78),在研,主持。

[3]2023年度清远市哲学社会科学规划青年项目“数字技术推动清远实体经济高质量发展的路径与支持策略研究”(立项编号:QYSK2023052),在研,主持。

五、公开发表(第一作者或者通讯作者)

[1] “The Paradox of Digitalization, Competitiveness, and Sustainability: A Firm-level Study of Natural Resources Exploitation in Post Covid-19 for China.”Resources Policy;中科院SSCI经济学一区top.

[2] “The Role of Resource Rent in Shaping CO2 Emissions in BRICS Countries: A panel data approach.”Resources Policy.中科院SSCI经济学一区top.

[3] “Heterogenous Effects of Circular Economy, Greener energy and Globalization on CO2 emissions: Policy based analysis for sustainable development.”Renewable Energy;中科院SCI一区top.

[4] “How Exchange Rate Regimes Are Exacerbating or Mitigating the Resource Curse?”Resources Policy;中科院SSCI经济学一区top.

[5] “Talk the walk: how corporate vision works for performance.”International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research;中科院SSCI管理学三区,ABS3星.

[6] “The Values and Barriers of Building Information Modeling (BIM) Implementation Combination Evaluation in Smart Building Energy and Efficiency.”Energy Reports;中科院SCI二区.

[7] “The Values and Barriers of BIM Implementation Combination Evaluation based on Stakeholder Theory: A Study in China.”Engineering, Construction and Architectural Management;中科院SSCI三区.

六、教学经历

2022年5月入职至今,讲授过ACCA Advanced Performance Management (APM)、财务管理(CPA)与财务管理课程。